måndag 8 mars 2010

Vi mot världen

Var på filmpremiär i går. Ballad om en spinkig man hette den men handlade om två fransmän som åkte till Korea för att ragga brudar och öppna nattklubb. Titeln passar bättre in på regissören själv, också han fransman och medlem i "the foreign community" bland filmmänniskor här i Seoul. Jag själv var på ett sådant möte härom månaden där jag träffade honom samt organisatören, Darcy, som trots sin ringa ålder av 43 är den utländske pionjären inom koreansk film och precis gett ut sin första bok i ämnet.

Det säger det mesta om hur ung landets filmbransch egentligen är. I Japan heter Darcys motsvarighet Donald Richie och är 86 år gammal, kom till Tokyo på ett krigsskepp 1946 och skrev den första boken om japansk film av en utlänning 1958. Richie är även romanförfattare, poet, regissör samt en mästare på att med små medel och en oerhört distinkt och suggestiv stil sätta ord på japansk kultur. Han är även min förebild och har nämnts en del i den här bloggen tidigare.

Åter till filmen om den tunne mannen (som egentligen har en engelsk titel, men jag vill inte göra den sökbar här...). Eller de stora tuffa männen, som går skilda vägar innan en av dem huggs ner i sitt eget kök av en kvinna han försökt få in på sin nattklubb. Hans vän försvinner förvånat ut i korridoren och sitter i nästa scen på en sandstrand i Pusan. Telefonen ringer och det är de två tjejerna de raggat upp, som nu visst är i Frankrike. "Din kompis lever," säger de. Slut.

Jag kan sammanfatta filmen med ett ord: merde. Visserligen såg den ganska bra ut, lät bra gjorde den också och pengarna räckte visst även till att hyra en biosalong. Skådespeleriet var väl ok (helt klart bättre än mitt eget i Thoughtography...), men i övrigt fanns mycket att begära.

Men det tyckte nog inte Ji-Yeon, en utomjordiskt söt skådespelerska som också var på den där festen härom månaden. Hon gick dit i går arm i arm med regissören och imponerades säkert av den fulla salongen (som visserligen till 90% verkade bestå av folk som var med i filmen). Jag, Josh och Hamilton, Joshs kompis som började jobba hos oss som conceptual artist i fredags, satt längst fram och då eftertexterna rullade frågade Josh:

"Var är mitt namn? Jag är ju här i salongen i kväll..."

Nu låter vi kanske lite kaxiga, men det är vi som slår ur underläge. Vi är de enda utlänningarna som faktiskt är anställda inom den kreativa sektorn i den koreanska filmindustrin, men folk ser ner på oss och tar oss inte på allvar. De tror att vårt projekt är ett stort skämt. I deras ögon är det vi som är merde.

Vi är nu i slutfaserna med ett redigera Thoughtography, filmad med en spottstyver av fransmannens budget, men med en story som i alla fall David Lynch och David Cronenberg skulle uppskatta. Och kanske även Ji-Yeon, men bara om vi slår fransmannens film i Puchon International Fantastic Film Festival (där de kanske ställs mot varandra)...

[Fotnot: Förhållandet med min japanska flickvän tog tyvärr slut i januari.]

I lördags visades min dokumentär When West Meets East: The Life and Legacy of Gertrude Bass Warner på amerikansk kabel-tv. Visserligen bara lokalt i Oregon, men det kändes ändå surrealistisk att se sitt eget verk (jag var regissör, men all cred till superproducenten Haley och våra fyra medarbetare) med en amerikansk tv-logga i hörnet (jag såg det streamat över nätet) samt i programtablån. Samtidigt en sorts ångest eftersom jag egentligen bara gjort en film (Shades of Darkness) efter det – som regissör i alla fall.

Roligt även att se sin artikel publicerad i Tokyo Notice Board. Den som vill kan läsa den här (klicka i hörnet av tidningen och bläddra till sidan 19 – artikeln ligger uppe till på fredag).

Det kliar i skrivpennan; känner att en kreativ period är på väg. Har hittat ett eget hus i Hongdaes bakgator – inte att bo i, utan att skriva i. Ett café där man sitter på en balkong och spanar ut över gröna och röda hustak samt en mystisk staty. Vi ses där.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Aaah. vad hàrligt med uppmàrksamhet i media och att din dokumentàr gick upp! Grattis! Hòll nàstan pà att sàga att jag àr sà stolt, men kan vàl sàga det! Mànga bàckar smà, om 9 àr stàr du dàr med en ett kànt pris i handen och undrar vad som hànde. :=)
//Johanna, Sicilien (still alive)

Daniel Åsenlund sa...

Johanna:

Tack och tack!

9 år?! Så länge orkar jag inte vänta... ;)

Unknown sa...

Jag ràknade genomsnittsàldern pà de som vunnit stora priser, men hamnade "om 12àr"...men tror det kommer att gà snabbare fòr dig. :=)

Daniel Åsenlund sa...

Hehe, tack! Ska försöka sänka genomsnittet ytterligare dock. ;)

Anonym sa...

Jag har levt i en orkan Daniel. Men en bra orkan. Jag ser det tornar upp en ljusblå himmel bortanför de där dunkla mörka mustigt gråa molnen som av någon anledning velat plåga mig i flera år nu. Jag tänker i alla fall stanna där, där den ljusblå himmeln är.

Måste säga att din blogg blir bara mer och mer intressant. U are a true survivor! Kör över de där tråkjapsen och den där tråkfransosen. Och häng med de braiga japsarna ist. Det är så man vinner. Är jag övertygad om.

Insett du inte ligger långt ifrån mig i fråga om att drömma sig till saker. Jag vete tusan hur man ska förhålla sig till drömmar egentligen. Kanske ska man rama in dom. Jag har börjat måla. Det är en början.

Ärligt talat tror jag den här bloggen har stora möjligheter bli ganska stor i Sverige. Så jag spred den på 78 gruppen i Facebook.

Ha det toppen och keep on pushing the shit from the view so u can do what u wanna do! För övrigt är jag egen företagare nu. Var på tiden : )

Pär
www.forloradfilm.se

Daniel Åsenlund sa...

Pär:

Tack så mycket! Orden värmer. Ska försöka höjen bloggen ytterligare ett snäpp för att motsvara förväntningarna du satt, haha.

Rätt inställning; stanna under den blå himlen (även om en del kortare nederbörd aldrig skadar) och tro på att det är möjligt. Eller ännu bättre: VET att det är möjligt. ;)

Anonym sa...

Fuck nederbörd! Gasen i botten!!!!

Lite inspiration:

http://www.youtube.com/watch?v=WO4tIrjBDkk&translated=1

Ha det super Danne, imorgon har jag ett Vernissage. Helgalet. Men nödvändigt. Vi håller kontakten!

Daniel Åsenlund sa...

Pär:

Kul! Publicera gärna bilder på mästerverken. Lycka till!

Anonym sa...

Danne, här är länken till mitt Nätgalleri. Jag räknar kallt med att du nu starkt rekommenderar Japans kulturminister att faktiskt köpa alla verken : )

http://maleri.forloradfilm.se/

If there are any japanese reading this. Please visit my Art Gallery on the net. Modern Swedish art with both a personal and general touch.

Ha det bäst Danne!

Pelle.

Daniel Åsenlund sa...

Pelle:

Snygga verk!!! Gillar de första två bäst tror jag.

Japp, Koreas också för den delen. ;)

Anonym sa...

Du ska få en tavla av mig som evigt tack för stark inital support.

Har lite nya verk klara i mitten av sommaren.

Daniel Åsenlund sa...

Tack så mycket! Den ska få en fin plats i mitt framtida filmkonstrum...