onsdag 18 februari 2009

Nördkaffe - ska vi fika?

Japaner har en förkärlek till västerländska alfabet, vilket knappast kunnat undgå någon som besökt landet de senaste 20 åren eller så. Kepsar, tröjor, affischer – väggar, skyltfönster, restaurangmenyer; överallt finns exempel på en extravagans av bokstäver som ofta saknar sammanhang. Det har till och med givits ut en bok samt skapats en hemsida tillägnad dessa roliga felstavningar och märkliga formuleringar (www.engrish.com). Men att tro att det är ordens mening snarare än estetiken i sig som betyder någonting är att vara fel ute.

Dock går det inte att undgå att skratta, vilket även japanerna (och kineserna) säkert gör då de ser västerlänningar gå runt med tatueringar de inte hade en aning om vad de betydde då de ingraverade dem - och säkert inte skulle vilja veta heller.

Det skulle nog inte min danskurskompis Chiemi heller om vad som stod på hennes tröja en onsdagskväll i mars förra året. Jag höll på att sätta risbollen jag tuggade på i halsen då jag såg vad det stod, i stora bokstäver och med en Playboy-symbol tätt intill: I fuck like a rabbit. Speciellt då det var gruppens mest pryda och oskyldigaste medlem som bar den. "Vad du vad det där betyder?" frågade jag henne och fick en skakning och ett par lysande ögon till svars: "Nej, berätta!"

Ett annat roligt exempel var då jag promenerade runt på Fukuokas gator och fick syn på en tjej som bar en svart väska på vilken jag tyckte mig känna igen bokstäverna: svenska! Vill du behålla kvittot? stod det och jag kunde inte låta bli att berätta det för ägaren, som gav mig en förfärad blick tillbaka...

Men förstapriset går ändå till ett café i Osakas centralstation som specialiserar sig på nordiskt kaffe. Utan att ha gjort läxan ordentligt (inte ens butiksägare verkar bry sig om att dubbelchecka stavningen) råkade två prickar hamna över o:et och gav världen fiket med det oslagbara namnet nedan...


7 kommentarer:

Anonym sa...

HAHAHA! underbart med playboy tröjan kunde inte sluta skratta!

Daniel Åsenlund sa...

Du skulle sett hennes min... ;)

Anonym sa...

haha där vill jag fika xD

Anonym sa...

Oh, ursäkta sent svar! (Din kommentar sågs som spam av bloggen! :O )

Journalist du med? Vilket sammanträffande, ja då vet jag fem stycken svenska journalister som skriver därifrån. Kul!

Jag har en enbart japan-relaterad blogg också: origojapan.wordpress.com

Ska läsa din blogg nu!

Daniel Åsenlund sa...

Felicia:

Undrar om kaffet serveras i Gundam-muggar?!


Christoffer:

Fem stycken? Ja, från början var det ju bara Herman Lindqvist... ;)

(Läst hans "Japaner, Japaner, Japaner" ?)

Iréne sa...

Hahaha,nördkaffe..underbart!! berättade du för dem vad de skrivit??=)

Daniel Åsenlund sa...

Iréne: Tyvärr har jag aldrig varit där. Det var en japansk Sverigeälskande kompis som fikade där och inte hade en aning om stavfelet... Jag fick mig i alla fall ett gott skratt då jag såg bilden! ;)

(Men visst lockar det att åka dit och berätta sanningen för dem, hehe...)